mgr Katarzyna Chyż

Dietetyczka kliniczna, certyfikowana specjalistka medycyny stylu życia (IBLM Diplomate).

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka oraz Studium Pomocy i Edukacji Psychologicznej Ośrodka INTRA w Warszawie. Zawodowo związana z Instytutem Matki i Dziecka, gdzie wsparciem z zakresu żywienia obejmuje pacjentów z rzadkimi wrodzonymi wadami metabolizmu (głównie chorych na fenyloketonurię i galaktozemię).

Jedna z pierwszych w Polsce dietetyczek certyfikowanych z zakresu medycyny stylu życia (IBLM Diplomate). Aktywna członkini krajowych i międzynarodowych towarzystw naukowych, w tym Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Towarzystwa Fenyloketonurii oraz The Society for Study of Inborn Errors of Metabolism.

Podejście jakie proponuje medycyna stylu życia, traktuje jako wykładnię swoich zawodowych i prywatnych praktyk zdrowotnych. Taka postawa wynika z przekonania, iż oparte o dowody naukowe, kompleksowe zmiany codziennych zachowań, są kluczem do prewencji chorób, odwracania ich skutków oraz wsparcia procesu leczenia.

Stale poszerza swoją wiedzę podczas konferencji tematycznych i praktycznych szkoleń. Współtworzy opracowania naukowe, poradniki i broszury informacyjne oraz prowadzi warsztaty dla przedstawicieli zawodów medycznych i pacjentów. Swoją wiedzę o żywieniu i warsztat kulinarny wykorzystuje do tworzenia spersonalizowanych rozwiązań dietetycznych ze szczególnym uwzględnieniem kuchni roślinnej.

Prywatnie wielka entuzjastka społeczności sąsiedzkich, targów rolnych, przemieszczania się na dwóch kółkach i języka hiszpańskiego.


Obszary kompetencji:

  • medycyna kulinarna,
  • dieta roślinna,
  • żywienie niemowląt i dzieci w różnym wieku,
  • żywienie kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących piersią,
  • nadwaga i otyłość,
  • niedobór masy ciała,
  • diety eliminacyjne,
  • żywienie osób aktywnych fizycznie.

Zakres usług:

  • Konsultacja dietetyczna (50 min.) – 180 zł
    • Pomiary antropometryczne;
    • Szczegółowy wywiad żywieniowo-medyczny z określeniem obszarów zmian i celów;
      (na kolejnych wizytach)
    • Edukacja żywieniowa i konsumencka;
    • Ewaluacja efektów stosowania zaleceń i ich korekta w razie potrzeb.
  • Indywidualny plan żywieniowy lub 7-dniowy jadłospis – 200 zł*
    *opłata dodatkowa, pobierana jednorazowo, po ustaleniu z pacjentem na wizycie wstępnej.

Przygotowanie do pierwszej wizyty u dietetyka:

Na pierwszą wizytę należy zabrać wyniki aktualnych (nie starszych niż 6 m-cy) badań laboratoryjnych: morfologii, profilu lipidowego (cholesterolu całkowitego, LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu i trójglicerydów), stężenia glukozy na czczo oraz hormonów TSH, FT3, FT4 oraz inne dostępne w przypadku współtowarzyszących chorób. W przypadku braku wyników aktualnych badań podczas wizyty zostanie ustalony plan ich wykonania.

Konsultacje możliwe również w języku angielskim i hiszpańskim.