mgr Katarzyna Chyż

Katarzyna Chyż

dr Katarzyna Chyż

Dietetyk kliniczny.

Absolwentka studiów magisterskich Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Pracuje w Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu Matki i Dziecka, gdzie zajmuje się pacjentami (od niemowląt po dorosłych) z rzadkimi wrodzonymi wadami metabolizmu, głównie chorymi na fenyloketonurię. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Towarzystwa Fenyloketonurii. Współautor publikacji naukowych, poradników i broszur informacyjnych dla pacjentów. Aktywny uczestnik konferencji, warsztatów i szkoleń przeznaczonych dla przedstawicieli zawodów medycznych i laików zarówno w Polsce jak i za granicą. Obecnie w trakcie Studium Pomocy i Edukacji Psychologicznej w Ośrodku Intra w Warszawie. Swoją wiedzę o żywieniu i warsztat kulinarny wykorzystuje do tworzenia nieszablonowych rozwiązań dietetycznych ze szczególnym uwzględnieniem kuchni roślinnej.

Prowadzi terapię również w języku angielskim i hiszpańskim.


Szczególne obszary zainteresowań:

  • żywienie niemowląt i dzieci w różnym wieku,
  • żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią,
  • dieta wegetariańska i wegańska oraz inne eliminacyjne (m.in. bezmleczna, bezglutenowa),
  • redukcja i niedobór masy ciała,
  • żywienie osób aktywnych fizycznie,
  • żywienie w wybranych chorobach cywilizacyjnych (m.in. alergiach pokarmowych, nadwadze, otyłości, miażdżycy, osteoporozie),
  • edukacja żywieniowa dzieci i dorosłych.

Zakres usług:

  • Wstępna indywidualna konsultacja dietetyczna,
  • Kontrolna indywidualna konsultacja dietetyczna,
  • Poprawa nawyków żywieniowych całej rodziny – rodzinna konsultacja dietetyczna, do 3 os.,
  • Konsultacje możliwe również w języku angielskim i hiszpańskim,
  • Plany żywieniowe dla osób pragnących poprawić nawyki żywieniowe, zredukować lub zwiększyć masę ciała i poprawić funkcjonowanie swojego organizmu.

Przygotowanie do pierwszej wizyty u dietetyka

Badania laboratoryjne

Na pierwszą wizytę warto zabrać wyniki aktualnych (nie starszych niż 6 m-cy) badań laboratoryjnych: morfologii, profilu lipidowego (cholesterolu całkowitego, LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu i trójglicerydów), hormonu TSH oraz inne dostępne w przypadku współtowarzyszących chorób. W przypadku braku wyników aktualnych badań podczas wizyty zostanie ustalony plan ich wykonania.

Dzienniczek żywieniowy

Dużym ułatwieniem w pierwszym spotkaniu z dietetykiem jest przyniesienie tzw. dzienniczka żywieniowego, czyli dokładnego zapisu zjedzonych produktów, potraw oraz wypitych napojów z min. 3 dni przed wizytą. Dzienniczek żywieniowy powinien uwzględniać:

  • dokładny skład posiłków i potraw (wszystkie składniki) z ich ilościami w gramach lub miarach domowych tj. szklanka, łyżka, kromka, sztuka,
  • pory spożycia posiłków,
  • sposób przygotowania danej potrawy np. gotowanie, smażenie, pieczenie,
  • rodzaj i ilość wypitych napojów,
  • przekąski zjadane poza głównymi posiłkami.